قانون جدید رتبه بندی معلمان که چند ماهی است آموزش و پرورش در صدد اجرای آن است، طرحی است شامل فرهنگیانی با سنوات ۲۴ سال تمام که می بایست رتبه عالی دریافت کنند.
طبق قانون جدید رتبه بندی فرهنگیان که از مهرماه ۹۸ قابلیت اجرا یافته و تا کنون چند نوبت آزمون آن نیز برگزار شده، تنهاشامل فرهنگیانی خواهد شد که علی رغم داشتن ۲۴ سال سنوات کامل، بتوانند۸۰ نمره از ۱۰۰ نمره این آزمون را کسب کنند.
آنچه قابل توجه است سردرگمی و بی پاسخ ماندن سوال های فرهنگیانی است که چند ماهی را با بگیر و ببند این آزمونها و نکات ابهام قانون جدید رتبه بندی فرهنگیان می گذرانند.
قانون رتبه بندی جدید فرهنگیان از ۹ مهر ۹۸ اجراشده است یعنی فرهنگیانی که تا ۸ مهر ۹۸ سنوات ۲۴ سال شان کامل شده، شامل این طرح نبوده و به راحتی با پر کردن فرم اطلاعات سنواتی و تایید مدیر و معاون مرکز آموزشی توانستند افزایش حقوق مربوط به رتبه عالی را در حکم جدید خود مشاهده و دریافت کنند.
یکی از سوال های فرهنگیان همین است. چرا دقیقا از ۹ مهر این تفکیک قایل شده؟ چرا قانون ترجیحا از اول سال ۹۸ یا سال ۹۹ اجرا نشده است که در برگیرنده تمامی مشمولان دریافت رتبه عالی بدون استثنا در همان سال باشد؟
مساله دیگر منابع اختصاص یافته به این آزمون است. بنا به گفته فرهنگیانی که در شرایط برگزاری آزمون بسر می برند، جزوه های متعدد و متنوعی از قبیل قوانین برگزاری اردوها، قوانین اقامه نماز، چگونگی برگزاری کلاس های الکترونیک، اخلاق حرفه ای، جزوه اقدام پژوهی و سند تحول بنیادین در هر ۶ ساحت آن، که هرکدام شامل بندها و موضوعات بسیار بوده ضمن آنکه از قلم نگارش در حد موضوعات فلسفی بهره برده، معرفی و مرجع پرسش های آزمون هستند که در مجموع مطالعه و یادگیری آنها را دشوارمی سازد.
از آنجایی که آزمون برای تمامی فرهنگیان اعم از معاونان آموزشی و پرورشی، آموزگاران، دبیران مقاطع متوسطه و مدارس استثنایی طراحی شده، بدیهی است منابع باید از تنوع لازم برخوردار باشد ولی این امر لزوما به معنای پاسخ دادن همه گروهها به سوال های همه منابع نیست مثلا اینکه دبیر ادبیات متوسطه ضرورتی ندارد به سوال های چگونگی برگزاری اردوهای مدارس و قوانین مربوط به آن پاسخ دهد در حالیکه برای معاون پرورشی این امر ضروری است و این در حالیست که همه فرهنگیان موظف به پاسخگویی در همه حیطه های نام برده، شده اند.
این مساله در کنار دیگر شرایط آزمون از جمله اینکه فقط در گوشی های موبایل قابل اجراست که صفحه کوچکی نسبت به لپ تاب و یا سیستم های کامپیوتر داشته و قدرت دید و تمرکز را کاهش می دهد و یا اینکه هر بار ۲ سوال روی صفحه گوشی ظاهر شده و امکان بازگشت به عقب وجود ندارد درجه دشواری آزمون را بیشتر می کند ضمن اینکه ۴۰ سوال تستی در ۴۰ دقیقه باید پاسخ داده شود که در صورت صحیح بودن ۳۲ مورد آن، آزمون دهنده مشمول رتبه عالی می گردد.
با این حال آنچه بیش از همه روند برگزاری آزمون را دچار شبه می کند، فعالیت افرادی است که با شماره موبایل فرهنگیان مشمول آزمون تماس گرفته با درخواست مبالغی بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزارتومان پیشنهاد می دهند به جای آنها آزمون دهند البته با تضمین قبولی صددرصد.
در این رابطه چند نکته قابل توجه است؛ اینکه شماره تماس فرهنگیان چگونه در اختیار این افراد قرارگرفته است؟ این افراد ناشناس جگونه قادرند در مدت کوتاه ۴۰ دقیقه به جای چند ۱۰ نفر آزمون دهند بخصوص آنکه برای همه قبولی را تضمین می کنند؟
قابل ذکر است این آزمون که تا کنون ۴ بار تمدید شده برای گروه های مختلف در ساعت های مخصوص به خودشان برگزار می شود مثلا ۱۴ تا ۱۵ برای آموزگاران، ۱۵ تا ۱۶ آموزش استثنایی، ۱۶ تا ۱۷ متوسطه و … حال باید پرسید افراد فوق که تمایل به دادن امتحان در ازای پول بجای شرکت کنندگان در این آزمون را دارند چگونه درچنین ساعت های فشرده ای به جای همه فرهنگیان مشمول در گروه های مختلف، آزمون می دهند؟
مهمتر اینکه ورود به آزمون فقط از طریق گوشی موبایل هر یک از شرکت کنندگان امکان پذیراست پس این افراد با استفاده از چه سیستمی قادر به ورود به اپلیکیشن آزمون هستند که نیازی به شماره همراه فرهنگیان مشمول آزمون نیست؟
طرح این سوال ها با در نظر گرفتن برخی واقعیت ها، می طلبد مسئولان وزارت آموزش و پرورش اقدام به پاسخگویی نموده ضمن شفاف سازی اهداف آزمون فوق، اتفاق های روی داده یا در شرف روی دادن را توضیح دهند.
واقعیت آنست که با مشاهده آمار بازدیدکنندگان جزوه های آزمون فوق، رقم تقریبی فرهنگیانی که مشمول آزمون رتبه بندی بوده و می بایست در آزمون فوق شرکت کنند تا کنون حدود ۷ هزار نفر است که با در نظرگرفتن نیروهای مشمول جدیدی که هر روز بنا به سنوات کسب شده به این تعداد افزوده می شوند، رقم قابل توجهی را تشکیل خواهدداد کما اینکه سلسله وار در حال افزایش بوده و قرار نیست متوقف شود مگر اینکه قانون رتبه بندی تغییر کند.
واقعیت دیگر اینکه مشمولان رتبه عالی که از ۹ مهر سال گذشته در پیچ و خم آزمون رتبه بندی متوقف شده اند هنوز هیچ گونه افزایش حقوقی شاملشان نشده ضمن اینکه همه فرهنگیانی که چه خود و چه جایگزینشان موفق به کسب نمره قبولی شده نیز حکم جدیدشان از تیر ۹۹ قابل اجراست و این یعنی اینکه نه تنها نزدیک به ۱۰ ماه افزایش حقوق رتبه عالی که به طور متوسط ماهانه حدود ۴۰۰ هزار تومان است به ایشان تعلق نگرفته بلکه سایر افزایش های اخیر مثل افزایش سنوات و غیره نیز براساس حکم فروردین ۹۸ آنها محاسبه شده که موجب کسرمبلغ قابل توجهی از مجموع حقوق ایشان است.
با توجه به اینکه بودجه هر سازمان از اسفند سال قبل مشخص می شود می توان به اطمینان گفت بودجه افزایش حقوق فرهنگیانی که در سال ۹۸ مشمول رتبه عالی می شدند نیز از قبل تعیین و ذخیره شده بود لذا حال که مشمولان آبان به بعد هنوز افزایش در حکمشان اعمال نشده، مایل هستند بدانند بودجه در نظر گرفته برای این منظور کجاست؟ و به چه حسابی پرداخت شده است؟
عملکرد مشکوک آزمون دهندگان ناشناسی که به راحتی به اطلاعات فرهنگیان دسترسی داشته و با دریافت پول و تشکیل گروه در واتساپ به جای آنها آزمون داده و بلافاصله نمره قبولی را هم به ایشان اعلام می کنند، آیا به معنای شکل گیری مافیای جدیدی است که این بار مستقیم روی حقوق مادی فرهنگیان چمبره زده و راه گریزی از آن نیست؟
فرهنگیان منتظر پاسخگویی مسئولان و دست اندرکاران این قانون و آزمون مرتبط با آن هستند.
ویدا
یکشنبه, ۱۲ مرداد ۱۳۹۹ در ۴:۳۱ ق.ظآیا کسی هم پاسخگوی فرهنگیان هست؟
ناهید
یکشنبه, ۱۲ مرداد ۱۳۹۹ در ۴:۳۶ ق.ظکو گوش شنوای مسئولان. ممنون از پیگیری شما
سوسن پاکدل
سه شنبه, ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ در ۵:۴۳ ق.ظسپاس از توجه شما