عبدالله خلیلی
شرکتهای بیمه همواره از پروندههای جعلی متضرر میشوند البته برای کشف این پروندهها راهکارهایی دیده شده اما ظاهراً در جدال متقلبان و شرکتهای بیمه این شرکت ها هستند که مغبون میشوند. بررسیهای بینالمللی حکایت از آن دارد که سالانه در جهان مبلغی حدود ۶۰ میلیارد پوند به جیب کلاهبرداران بیمهای سرازیر میشود. به عبارت دیگر به طور متوسط از هر ۱۰۰ پوندی که بیمهگر بابت خسارت پرداخت میکند ۸ پوند آن به کلاهبرداری تعلق میگیرد. در این روند هرچند کلاهبرداری بیمهای در زمره جرایمی است که نظم عمومی جامعه را برهم میزند ولیکن هیچ مستند قانونی که بتواند مستقیماً به کیفرزایی از این جرم بپردازد در قوانین و مقررات ایران دیده نمیشود. آنچه در پی میآید نمونههایی از پروندههای بیمهای است:
* در پروندهای نماینده یکی از شرکتهای بیمه به پلیس البرز مراجعه و از احتمال کلاهبرداری از این شرکت در ماهدشت خبر میدهد.
این فرد در شکایتش به کارآگاهان پلیس گفت: چندی قبل راننده خودرو پیکان به شرکت مراجعه و مدعی شد در تصادفی در خیابان فرعی فردی را زیر گرفته که دست و پایش شکسته است. باتوجه به این که تصادف در خیابان فرعی رخ داده بود و امکان این میزان خسارت وجود نداشت به موضوع مشکوک هستیم.
در ادامه کارآگاهان، مجروح این حادثه را به پزشکی قانونی معرفی کرده و بررسی متخصصان نشان داد این فرد تصادف نکرده و خودش دست و پایش را به عمد شکسته است. با روشن شدن این موضوع راننده وانت و فرد مجروح دستگیر شدند.
دو روز بعد از دستگیری، راننده وانت لب به اعتراف گشود و گفت: ما تیمی چهار نفره هستیم که با تصادفات صوری از شرکتهای بیمه خسارت میگیریم. در دو پرونده موفق بودیم و این بار، اما مسوول بیمه به ما شک کرد. همدستم خودش دست و پایش را با پتک شکست تا بتوانیم از بیمه خسارت بگیریم، اما موفق به انجام این کار نشدیم.
* اوایل بهار امسال نیز مسوول حقوقی یکی از شرکتهای بیمهای معروف به دادسرای فرودگاه مراجعه و از کلاهبرداری از این شرکت خبر داد.
او در شکایتش به بازپرس شعبه چهارم دادسرا گفت: چندی قبل متوجه شدیم که کلاهبرداری سنگینی در حال انجام است. بررسیهای ما نشان میداد بسیاری از افراد طرف قراردادمان در یکی از شعبهها از طریق مدیر شعبه، مدارک پزشکی را ارسال و هزینههای درمان را دریافت کردند، اما آنچه ما را مشکوک میکرد این بود که تمامی این پرداختها به حساب سه نفر که هیچ ارتباطی با بیماران نداشتند واریز شد.
*در یک پرونده که ۹۰۰ میلیون تومان در آن کلاهبرداری صورت گرفته بود مدیر یک شعبه با جعل مدارک مُردگان از شرکتهای بیمه شکایت میکرد و دیه میگرفت.
شاکی افزود: برای بررسی بیشتر به مراکز درمانی رفتیم و متوجه شدیم اصلاً بیمهشدگانمان در آنجا پرونده پزشکی ندارند. به همین خاطر از چند نفر سوال کردیم که آنها ادعا کردند به هیچ وجه در این مدت بیمارستان یا دکتر نرفتند. وقتی به سراغ نماینده شرکت رفتیم متوجه شدیم او متواری شده است حال احتمال میدهیم او دست به کلاهبرداری زده است.
در حالی که هیچ ردی از نماینده بیمه وجود نداشت سه نفری که پولها به حسابشان واریز و سپس از حساب آنها پولها در اختیار مدیر نمایندگی قرار میگرفت، بازداشت شدند. آنها در بازجوییها اعتراف کردند که کارت بانکیشان را به صورت ماهانه به این افراد اجاره دادند.
سرانجام رد نماینده بیمه در یکی از روستاهای اردبیل زده شد و او در قهوهخانه دستگیر شد.
مرد جوان پس از انتقال به تهران در بازجوییهای پلیس آگاهی فرودگاه به کلاهبرداری از شرکت بیمه اعتراف کرد و گفت: چندی قبل فردی به من مراجعه و برای هزینه درمان ۶ میلیون تومانی فرزندش اسنادی را ارایه کرد، او گفت: به بهانه دندانپزشکی دو میلیون تومان پرداخت کردهام، اما میخواهم از بیمه ۶ میلیون تومان غرامت بگیرم و از من کمک خواست. من کمکش کردم و درصدی از آن پول مال من شد.
مرد کلاهبردار ادامه داد: بعد از آن تصمیم گرفتم خودم این کار را انجام بدهم. به همین خاطر بدون این که بیمهشدگان یا مراکز درمانی طرف قرارداد بفهمند با جعل مهر و سند پزشکی از شرکت کلاهبرداری و پولها را به حساب سه نفر از نزدیکانم میریختم، بعد هم آنها پول را برایم انتقال میدادند. وقتی فهمیدم نقشهام لو رفته است و هر لحظه امکان دستگیری وجود دارد به سمت یکی از روستاهای اردبیل فرار کردم، اما دستگیر شدم.
* بهمن سال ۹۹ هم مردی با پلیس کرج تماس گرفت و از یک راننده به اتهام اخاذی شکایت کرد.
بر این اساس، با حضور ماموران در یکی از محلات کرج، این راننده شاکی به ماموران گفت: در حال حرکت در خیابان یک طرفه بودم که راننده پراید یک باره روی ترمز زد و باعث شد با خودرویش برخورد کنم. بعد هم از من خواست ۳۰۰ هزارتومان به او پول بدهم تا به صورت توافقی هر کدام راه خودمان را برویم، اما من هرچه اصرار کردم که با پلیس تماس بگیریم تا کروکی بکشد او مخالفت کرد و فقط درخواست پول نقد داشت به همین خاطر به او مشکوک هستم.
* یک باند ۴ نفره که با تصادفات صوری از شرکتهای بیمه خسارت میگرفتند در مواردی دست و پای خود را با پُتک میشکستند!
در ادامه با بررسی سوابق پلاک خودرو مشخص شد پراید مشکی رنگ در دو هفته ۱۱ بار تصادف داشته است که در ۶ مورد آن از بیمه خسارت دریافت شده است. ماموران که احتمال میدادند این فرد اخاذ و کلاهبردار است او را دستگیر کردند و مشخص شد او در دو ماه ۴۸ بار از شرکتهای مختلف بیمه خسارت گرفته است و با ایجاد تصادف صوری سر رانندگان و شرکتهای بیمه را کلاه گذاشته است. راننده اخاذ در تحقیقات اعتراف کرد از این راه ۳۰۰ میلیون تومان پول به جیب زده است.
* در پرونده دیگری، پلیس از طریق شکایت مسوول بیمهای متوجه کلاهبرداری در یکی از شعب این بیمه شد.
مدیر حقوقی شرکت با شکایت در پلیس آگاهی گلستان مدعی شد در یکی از شعبههای علیآباد کتول کلاهبرداری ۹۰۰ میلیون تومانی رخ داده است. در ادامه کارآگاهان تحقیقات خود را آغاز کردند و فهمیدند مدیر شعبه متواری شده است. سرانجام یک هفته بعد زن جوان به عنوان متهم شناسایی و دستگیر شد.
این زن در اعترافاتش با قبول کلاهبرداری ۹۰۰ میلیون تومانی از شرکت بیمه مدعی شد: با جعل سند و مدارک فوت برای افرادی که جانشان را از دست دادهاند، پرونده درست میکردیم و به یکی از اقوام آنها یا آشنایان خودم پرونده را میدادم و میگفتم که از بیمه شکایت کنند تا دیه دریافت کنند. از این طریق توانستیم ۹۰۰ میلیون تومان به جیب بزنیم، اما بالاخره شرکت متوجه ماجرا شد و دستمان رو شد.
علاوه بر مدیر این شعبه، دو کارمند او و افرادی که به عنوان دیهبگیر به بیمه معرفی میشدند نیز شناسایی و دستگیر شدند.
* پینویس:
– صحنهزنی یا صحنهسازی ترفندی است که کلاهبرداران با توسل به ابزارهای متقلبانه از شرکتهای بیمه دیه یا خسارت میگیرند.
ارسال یک دیدگاه