* با بهرهگیری از موقعیتهای بینالمللی میتوان از بحران عبور کرد، مردم و بخش خصوصی روز به روز نحیفتر میشوند.
* آستان قدس و ستاد اجرای فرمان حضرت امام با دادن مالیات هم به اقتصاد کشور کمک میکنند و هم حسابهایشان شفافتر میشود.
اقتصاددانان تأکید دارند: مردم در حال تحمل ابرتورم هستند چرا که قیمت بخشی از کالاها در یک سال گذشته از ۱۰۰ تا ۳۰۰ درصد افزایش داشته است. بر این اساس اقشار آسیبپذیر از خط فقر به خط گرسنگی رسیدهاند و بسیاری از داخل به حاشیه شهرها کوچ کردهاند و سرپناه و درآمد حداقلی ندارند حال باید از کسانی که در تحمیل دشواریها به مردم دخیل هستند پرسید آیا با یارانه ۳۰۰ یا ۴۰۰ هزار تومانی میتوان دخل و خرج خانوار را تراز کرد؟ مرکز پژوهشهای مجلس برای سال جاری تا ۵۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه پیشبینی کرده است و دولت برای اخذ مالیات ۵۲۷ هزار میلیارد تومانی به مردم و کسبه فشار میآورد در حالی که ستاد اجرایی فرمان امام و آستان قدس رضوی با گردش مالی چند هزار میلیارد تومانی مالیات نمیدهند! «سرمایه و ثروت» درباره شرایط اقتصادی کشور با مهندس محمدرضا بهزادیان، عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران گفتوگویی داشته است که در ادامه میآید:
* برخی از اقتصاددانان درباره ونزوئلایی شدن اقتصاد کشور (۱) هشدار دادهاند. آیا این مسأله موضوعیت دارد؟
– در سالهای نه چندان دور، ونزوئلا به واسطه تورم افسارگسیخته، شرایط دشواری را پشت سر میگذاشت اما همراهی دولت کاراکاس با جامعه بینالملل موجب شد تا شاخصهای اقتصادی در این کشور بهبود یابد، لذا اگر دولتی دریابد که مناسبات جهانی میتواند منافع ملی او را تأمین نماید باید در این مسیر گام بردارد، ونزوئلا به دلیل بهرهگیری از موقعیتهای بینالمللی توانست از بحران عبور کند.
* پس باید برای احیای برجام تلاش کرد؟
– من امیدوارم این تلاش صورت بگیرد.
* میگویند اگر نهادهای حاکمیتی مالیات پرداخت کنند، میتوانند در رفع کسری بودجه کشور نقشآفرین باشند، شما چه میگویید؟
– آستان قدس و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام براساس قانونی که در اوایل انقلاب تصویب شد از پرداخت مالیات معاف هستند. در این روند میتوان با جلب نظر مقامات عالی کشور و توجه دادن نمایندگان مجلس، آنها را در فهرست مالیاتدهندگان کشور قرار داد که با این گام مهم، کمک بایستهای به اقتصاد کشور انجام میگیرد، ضمن این که حسابهای نهادهای حاکمیتی هم شفافتر خواهد شد.
* چگونه؟
– وقتی یک چشم بیرونی بیاید و حسابرسی کند، قطعاً اگر مشکلی وجود داشته باشد، مرتفع میگردد.
* رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفته است ما دخل و خرج مملکت برای سال ۱۴۰۱ را به گونهای نوشتهایم که تورم به مردم تحمیل نشود، آن چیزی که اکنون مردم از آن رنج میبرند، اگر تورم نیست پس چیست؟
– نمیدانم منظورشان چه بوده است! برای عبور از بحران اقتصادی، ضمن بهرهگیری از فرصتهای بینالللی و پتانسیلهای داخلی باید از اقتصاد دستوری فاصله گرفت و به بخش خصوصی میدان داد.
* بخش خصوصی توانمندی لازم را دارد یا مانند مردم نحیف شده است؟
– بخش خصوصی هم مثل مردم هر روز دارد نحیفتر میشود اما اگر امکان پیش بیاید قطعاً میتواند هم به اقتصاد کشور کمک کند و هم خود را توانمند سازند. بررسی اقتصاد ایران در سالهای ۸۰ تا ۸۴ نشان میدهد که ما شرایط مناسبی داشتیم و چون گرانی و گرانفروشی وجود نداشت، تعزیراتی هم در کار نبود. خوب میتوان به آن سمت حرکت کرد.
* منظورتان این است که در آن دوره، بخش خصوصی میداندار بود؟
– بله، شاخصهای آن زمان این را میگوید.
* مجلس تصمیم دارد از اتاق بازرگانی تحقیق و تفحص به عمل آورد، نظرتان در این باره چیست؟
– موردی است که تصویب شده و باید انجام بگیرد، مردم و افکار عمومی هم منتظر گزارش مجلس در این باره هستند.
* یعنی فساد به بخش خصوصی رخنه کرده است؟
– فساد مانند غده سرطانی است وقتی در بخشهای دولتی پدیدار میشود به بخش خصوصی نیز راه مییابد. به عبارت دیگر خصوصیها نیز از این امکان استفاده میکنند و به درآمدهای نامشروع دست مییابند. البته اتاقهای بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی باید اجازه ندهند که زدوبند و تخلف صورت بگیرد اما متاسفانه باید گفت که اتاقهای ما هم چنین گرفتاریهایی دارند.
پینویس:
- ونزوئلا در ماههای گذشته شاهد رشد و بازگشت رونق اقتصادی بوده است. در این روند به رغم استمرار تحریمهای دولت امریکا علیه فروش نفت این کشور که از سوی دونالد ترامپ وضع شده بود، تدابیر اقتصادی کاراکاس توانست مسیر توسعه را بگشاید. لذا واشنگتن مجوز خرید نفت ونزوئلا را برای چند کشور اروپایی صادر کرد و هیاتی از امریکا به منظور جلب همکاریهای کاراکاس برای تحریم نفتی روسیه، راهی این کشور شد. بر این اساس بانک «کردیت سوئیس» در سال ۲۰۲۲ رشد اقتصادی ۲۰ درصدی برای این کشور پیشبینی کرده است. ونزوئلا پیش از این بالاترین نرخ بیکاری در جهان و تورم سه رقمی را تجربه کرده بود.
ارسال یک دیدگاه