* اختلالات اینترنتی، استفاده از ویپیانها و فیلترشکنها را ۳ هزار درصد افزایش داده است.
* محدود کردن اینترنت به تولید هم ضربه زده و با افت فروش و کاهش سود صنایع، اشتغال عمومی تهدید شده است.
سازمان بینالمللی «نتبلاکس» که فیلترینگ و اختلالات اینترنت را رصد میکند، اعلام کرد: زیان قطعی اینترنت در ایران حدود یک و نیم میلیون دلار برای هر ساعت است. سازمان نظام صنفی رایانهای هم اقدام به برگزاری نظرسنجی از کسب و کارهای اینترنت کرد تا میزان خسارت وارد شده به آنها را در این روزها بررسی کند. تحقیقات میدانی در این زمینه نشان داد که قطعی اینترنت و اعمال محدودیتها، ماهانه بین ۵۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان به هر کسب و کار ضرر وارد میکند در مقابل، مقامات دولتی و در راس آنها وزیر ارتباطات بر توسعه شبکه ملی اطلاعات و تقویت زیرساختهای موردنیاز پلتفرمهای بومی تاکید و گفتهاند که پیامرسانها و شبکههای اجتماعی داخلی گزینههای بهتری هستند و مردم و کسب و کارها باید آنها را جایگزین نمونههای خارجی کنند. این در حالی است که به گواه آمارها و تایید بعضی مقامات نه تنها هیچ کدام از تلاشهای دولت برای کوچ اجباری کاربران و کسب و کارها به پلتفرمهای بومی نتیجه نداشته، بلکه باعث تشدید بیاعتمادی و همچنین رونق بازار ابزارهای فیلترشکن و ویپیان برای دسترسی به شبکههای اجتماعی فیلتر شده و از همه مهمتر اینترنت آزاد شده است.
نایبرییس اتاق بازرگانی ایران در این باره خاطرنشان ساخت: محدود کردن اینترنت و فیلترینگ طیف وسیعی از سایتها، اپلیکیشنها و برنامهها، تنها کسب و کارهای کوچک را در برنمیگیرد. دکتر حسین سلاحورزی که با خبرنگار «سرمایه و ثروت» سخن میگفت، افزود: امروز تولید هم گرفتار این محدودسازی است به گونهای که بسیاری از صنایع از لبنیات گرفته تا دارو، فولاد، نساجی و… که فعالیتشان مبتنی بر it و itc و هوش مصنوعی است دچار مشکل شدهاند چرا که بسیاری از امور کارخانهها در حوزههای ثبت سفارش، ترخیص کالا، بازاریابی، لجستیک، مالی و ارزی بر بستر اینترنت انجام میگیرد. وی با بیان این که صنعت غذا نیز از این آسیب مصون نمانده است، تصریح کرد: کاهش تقاضا در بازار افت فروش و پایین آمدن سود صنایع را در پی داشته که پیامدهای آن قطعاً اشتغال عمومی را نیز در برخواهد گرفت. نایب رییس اتاق بازرگانی ایران به بخش خدمات اشاره و با تاکید بر این که براساس آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار نزدیک به ۵۰ درصد تولید نا خالص داخلی در این حوزه شکل میگیرد اظهار داشت: پیشبینی میشود فعالیتهای مالی و بیمه که مبتنی بر it است اگر یک درصد کاهش سهم پیدا کنند در آن صورت تولید ناخالص داخلی را نیم درصد پایین میآورند که حاصل آن کوچکتر شدن اقتصاد کشور به میزان یک درصد خواهد بود. دکتر سلاحورزی گفت: اینترنت زیرساخت توسعه است و محدودسازی آن و فیلتر شدن پلتفرمهای خارجی قطعاً سرمایهگذاریها را کاهش میدهد و مانع از ورود صنایع مختلف در مسیر هوشمندسازی میشود.
***
نتایج تحلیلهای یک شرکت فناوری ابری درباره اختلالات اینترنت نشان میدهد که بخش قابل توجهی از کاربران حتی برای بازدید از سایتهای ایرانی از فیلترشکن استفاده میکنند. شواهد هم حکایت از آن دارد که باتوجه به مسدود کردن بسیاری از فیلترشکنها توسط وزارت ارتباطات هنوز بخش عمدهای از کاربران قادر به استفاده از اینترنت بینالملل نیستند. گفته میشود روشهای محدودیتی در کشور شامل مسمومیت دیاناس «DNS spoofing» یا قطع دسترسی از طریق کند کردن پروتکلهای امن مانند TLS است اما به نظر میرسد در مورد سرویسهایی که در هفتههای گذشته از دسترس خارج شدهاند روش سیاه چاله (Black hole) مورد استفاده قرار گرفته که این شیوه نیز برای کاربران سایر سرویسها مشکل ایجاد کرده است. کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان اتاق ایران معتقد است: این که در زمانه قطع اینترنت از اقتصاد دانش بنیان سخن بگوییم طنزی بیش نیست چرا که برندینگ آسیبدیده و مهاجرت اوج گرفته است.
دکتر حسین سلاحورزی در این باره گفت: آقای وزیر ارتباطات این روزها، بر پرده تلویزیون ظاهر میشود و با تاکید بر این که اینترنت بینالملل برقرار است میگوید: فعلاً تصمیمگیری در اختیار مراجع ذیصلاح است و فقط دو اپلیکیشن یعنی اینستاگرام و… در دسترس نیستند. نایب رییس اتاق ایران به آمارهای رسمی که توسط مراکز تخصصی منتشر میشود اشاره کرد و یادآور شد: استفاده از ویپیانها و فیلترشکنها حدود ۳ هزار درصد افزایش یافته است در واقع مسیری که پیش روی مردم و کاربران قرار گرفته، قطعاً امنیت اطلاعات کشور را به خطر خواهد انداخت. وی در پایان با بیان این که ما با اجرای دولت الکترونیک فاصله معناداری پیدا کردهایم گفت: هنوز باور نداریم که اینترنت هم مانند برق، راه و… یک ابزار و زیرساخت است لذا به راحتی آن را از دسترس خارج میکنیم.
ارسال یک دیدگاه